Τετάρτη 19 Φεβρουαρίου 2014

Η ΜΥΘΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΝΕΣΤΟΥ

Στις αρχαίες πηγές ο ποταμός συναντάται με το όνομα Νέσσος και αργότερα, Μέστος. Ήταν γιος του Ωκεανού και της Τηθύος και σύμφωνα με το Στέφανο το Βυζάντιο, πατέρας της Καλλιρρόης. Σύμφωνα με άλλες παραδόσεις ο Νέστος απηύθυνε χαιρετισμό στο φιλόσοφο Πυθαγόρα, όταν ο τελευταίος περνούσε μπροστά από το ποτάμι. Σύμφωνα με όσα αναφέρει ο Ηρόδοτος, ο Νέστος και ο Αχελώος συνιστούσαν τα όρια, μέσα στα οποία ζούσαν τα λιοντάρια στον ελληνικό χώρο. 
          Με την κοιλάδα του Νέστου συνδέεται επίσης και η μυθική μορφή του αξεπέραστου μουσικού  Ορφέα. Ο Ορφέας υπήρξε ο εισηγητής μιας νέας διάστασης των διονυσιακών μυστηρίων που αναπτύχθηκε στην περιοχή του Νέστου και αργότερα σε όλη την υπόλοιπη αρχαία Ελλάδα. Αρχαιολογικά ευρήματα που βρέθηκαν έξω από τα Κομνηνά, μαρτυρούν την ανάπτυξη της διονυσιακής λατρείας στην περιοχή.

          Ο Νέστος του Θουκυδίδη, του Ηρόδοτου,του Στράβωνα και του Παυσανία, έγινε Mestus για τους Ρωμαίους και σαν Μέστος αναφέρεται από την Άννα την Κομνηνή στην < Αλεξιάδα > ( 11ος αι. ). Αργότερα εμφανίστηκε η Σλαβική θηλυκή μορφή Μέστα, που έδωσε το όνομά της στο βουλγαρικό τμήμα του ποταμού. Από Νέσσος αργότερα, Μέστος - Mestus και σήμερα  Νέστος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου