Δευτέρα 24 Φεβρουαρίου 2014

Οι Μαίανδροι, τα Στενά και το Αισθητικό Δάσος του Νέστου

                                      ΟΙ ΜΑΙΑΝΔΡΟΙ
        Ένα μοναδικό τοπίο φυσικής ομορφιάς του ποταμού είναι κι οι μαίανδροι του < ελικοειδής σχηματισμοί της κοίτης ενός υδάτινου ρεύματος που μοιάζουν με το γράμμα U > .
         Για να θαυμάσει κανείς τους μαιάνδρους του Νέστου πρέπει να μπεί μέσα  στο χωριό Τοξότες, να το διασχίσει και πριν τις σιδηροδρομικές γραμμές να στρίψει δεξιά, ακολουθώντας την πινακίδα προς Ίμερα. Θα περάσει το εγκαταλειμμένο χωριό Ίμερα και θα συνεχίσει, γύρω στα 7 χιλιόμετρα,  ώσπου να βρει την πινακίδα παρατηρητήριο Νέστου. Εκεί υπάρχει κιόσκι όπου μπορεί κανείς να θαυμάσει τους μαιάνδρους του Νέστου. Ο δρόμος που σε οδηγεί εκεί είναι άριστα ασφαλτοστρωμένος.




ΤΑ ΣΤΕΝΑ ΤΟΥ ΝΕΣΤΟΥ - 
ΤΟ ΑΙΣΘΗΤΙΚΟ ΔΑΣΟΣ
          Τα Στενά του Νέστου είναι η περιοχή ανάμεσα στη Σταυρούπολη και στους Τοξότες. Έχει μήκος 22 χιλιόμετρα και καταλαμβάνει έκταση περίπου 23.000 στρέμματα. Μπορεί κάποιος να περιηγηθεί στην περιοχή με 3 τρόπους : με τα πόδια,  με το σιδηρόδρομο,  με κανό – καγιάκ ή φουσκωτό σκάφος. Με τα πόδια -  αφού πρώτα φτάσει στους Τοξότες και διασχίσει όλο το χωριό, θα φτάσει στο χωριό Γαλάνη. Πριν μπεί στο χωριό Γαλάνη, υπάρχει σιδηροδρομική γραμμή. Δεν περνά τη σιδηροδρομική γραμμή αλλά στρίβει στα αριστερά. Λίγα μέτρα παρακάτω αρχίζει το μονοπάτι που σε οδηγεί στα Στενά του Νέστου. Επίσης μπορεί κανείς να επισκεφτεί την περιοχή με το σιδηρόδρομο, αφού ο ΟΣΕ εκτελεί δρομολόγια. Αν θέλει να διασχίσει κανείς την περιοχή με κανό θα πρέπει να απευθυνθεί στα κατά τόπους ειδικά τουριστικά γραφεία . 
          Στην περιοχή υπάρχουν μικρές χαράδρες κι απ’ τα ανοίγματα των βράχων ξεπροβάλουν
φυτών κι αμέτρητα αγριολούλουδα. Στις όχθες του ποταμού φυτρώνουν ιτιές, καλάμια, λυγαριές, λεύκες, πλατάνια και σκλήθρα.


 Καλό  ταξίδι ....








Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου